Sigurnosne informacije o ugljičnom monoksidu

sigurnosne informacije o ugljicnom monoksidu

Što je to ugljični monoksid?

Ugljični monoksid (ili CO) je vrlo otrovni plin bez okusa i mirisa. Jedan je on najčešćih sprječivih uzroka trovanja u svijetu. Dobije se nepotpunim sagorijevanjem fosilnih goriva kao što su nafta, plin ili ugljen.

Tijekom udisanja, ugljični monoksid se veže na krvne stanice i tako onemogućuje opskrbu stanica kisikom. Na udio od 0,2% do 0,4% ugljičnog monoksida u prostoriji dolazi do gubitka svijesti, a nakon duljeg vremena izloženosti i do smrti.

Simptomi trovanja ugljičnim monoksidom su: pospanost, glavobolja, šum u ušima, bol u prsima, vrtoglavica i opća slabost. Mogu se javiti i: apatija, zbunjenost, nesvjestica i grčenje.

Uzročnici ugljičnog monoksida

Ugljični monoksid postane opasan kada se nakuplja u zatvorenim prostorima gdje ljudi žive. Najčešći izvori su neispravni dimnjaci, neispravne peći za grijanje i bojleri. Poseban naglasak se stavlja na neispravne dimnjake. Ne održavanje ili jaki vjetrovi koji vraćaju dim nazad u dimnjak, pa u prostorije dovode do opasnog gomilanja ugljičnog monoksida.

Sigurnosne mjere

  • Ugradnju uređaja s otvorenim plamenom (bojler, peć za grijanje…) neka izvrši ovlašteni servis i redovno ga održavajte.
  • Redovno prozračivanje prostorija.
  • Redovno održavanje dimnjaka putem ovlaštenog dimnjačara.
  • Koristite detektor ugljičnog monoksida.

Detektor ugljičnog monoksida spašava život

Pored redovnih pregleda i servisa, vrlo je važno imati detektor ugljičnog monoksida. Detektori konstantno mjere količinu ugljičnog monoksida u prostoriji. Pri opasnim količinama detektor aktivira glasan alarm koji će vas probuditi iz sna ili ćete ga čuti iz drugih prostorija. Jačina trovanja ugljičnim monoksidom ovisi o količini i vremenu boravka u prostoriji. Detekor ugljičnog monoksida vam daje pravovremeno upozorenje na opasne plinove u prostoriji i tako vam daje vrlo važne sekunde za izlazak van.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)