Gdje ugraditi detektor požara?

detektor dima požara vatrodojava

Prema podacima policije Grada Zagreba, u 2015. godini je u Zagrebu zabilježeno gotovo trećinu više požara od prethodne godine. Opasnost od požara je stalna prijetnja na koju često ne obraćamo dovoljno pažnje, pa zato nije dovoljno nadati se kako se požar neće dogoditi baš Vama, već je potrebno poduzeti sve dostupne mjere kako bi se maksimalno umanjila mogućnost nastanka požara

Kako nastaju požari
Gotovo da nema kućanskog uređaja koji ne predstavlja potencijalnu opasnost od nastanka požara. Štednjaci kao izvor topline i otvorenog plamena na više načina mogu uzrokovati požar. Električni kablovi, zavjese i kuhinjski ručnici su samo neke od stvari koje nikako ne smijete držati u blizini štednjaka, a već i mala neopreznost kod paljenja plamena na štednjaku u majici s (pre)dugim rukavima može biti okidač potencijalnog požara.
Neispravne strujne instalacije, neispravni osigurači te neispravno spojene žice također lako mogu izazvati požar u Vašem domu. Svi uređaji u sustavu grijanja u kući, svakako bi trebali biti priključeni od strane profesionalaca. Posebno treba biti oprezan sa sušilicom rublja koja može izazvati požar ukoliko se suše grudnjaci kod kojih žica može zapeti u sušilici i tako izazvati požar.
Ne treba zanemariti ni faktor ljudske nepažnje, pa se nikako ne smije ostavljati djecu samu u blizini vatre. Potrebno je biti oprezan i kod paljenja svijeća, dok i pušenje cigareta u krevetu može biti iznimno opasno, jer se lako može dogoditi da se zaboravi ugasiti cigareta koja može izazvati požar. Redovito čišćenje dimnjaka je još jedna od svari koju se ne smije zanemarivati ako želite dom koji će biti siguran od požara.

Gdje ugraditi detektor požara
Uz sve predstrožne mjere protiv nastanka požara, potpunu sigurnost od posljedica požara u Vašem domu moguće je postići samo uz ugradnju detektora požara. Za pružanje maksimalne učinkovitosti, detektore požara je potrebno ugraditi najmanje u svaku spavaću sobu, te na svakom katu kuće, uključujući i podrum.
Prema potrebi, detektore požara se preporuča ugraditi i na druga mjesta u domu. Ukoliko se u Vašoj blizini nalaze bučni uređaji koji mogu umanjiti zvuk udaljenih uređaja, poput klime, u takvoj prostoriji se također preporuča ugradnja detektora požara. Za bolju učinkovitost, preporuča se povezivanje svih detektora u zajednički sustav kako bi sve uključili svi ukoliko jedan detektira opasnost. Pritom valja pripaziti da su svi detektori od istog proizvođača kako ne bi došlo do poteškoća u radu i povezivanju.
Ugradnja samog uređaja se preporuča na sredini stropa, ili na zidu do pola metra od stropa. Ukoliko u kući imate kosi strop, detektor je potrebno ugraditi na visini između pola metra i metar i pol od vrha stropa. Pritom valja izbjegavati mjesta „mrtvog zraka“ gdje se spajaju strop i zid i sami kut vrha kutnog stropa, jer je moguće da detektori neće pravilno raditi na takvim mjestima.
Kako bi se osigurao optimalan rad uređaja, potrebno je paziti da se ne nalaze blizu prozora, vrata ili propuha. Dodatno, kako ne bi dolazilo do lažnih uzbuna, detektor je potrebno ugraditi najmanje tri metra od kuhinjskih uređaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)