Opasnosti i pravilno korištenje kamina

opasnosti pravilno korištenje kamina

Mnogi ljudi vole toplinu i ugođaj kamina. Ali prije prvog paljenja kamina, trebate se upoznati s opasnostima i vrstama priprema.

Redovan pregled dimnjaka

Najčešći problem kod korištenja kamina dolazi pri ne redovitom pregledu dimnjaka. Ako je dimnjak kojim slučajem blokiran može doći do curenja otrovnih plinova u stambeni prostor. Također dođe do nakupljanja kreozota na otvor dimnjaka. Kreozot je nusproizvod drveta i može dovesti do požara dimnjaka.

Korištenje ugljena

Ugljen se nikada ne smije koristiti u kaminima. Ugljen tijekom gorenja proizvodi ugljični monoksid, koji je otrovan. I u kombinaciji s ne ispravnim dimnjakom vrlo opasan.

Paljenje kamina

Za potpalu kamina koristite kocke za potpalu ili suho tanko drvo (trešće…). Goriva stvaraju zapaljive pare koje mogu dovesti do eksplozije. Također nemojte korisiti tetrapak, plastiku… Oni za sobom ostavljaju dosta pepela i onečišćuju okoliš.

Koristite zaštitno staklo

Zaštitno staklo štiti od otvorenog plamena ljude i stvari. Zaštitno staklo može dosegnuti toplinu od 200°C u samo 6 minuta, dok mu treba 45 minuta da se ohladi. Zbog velike topline djecu i kućne ljubimce treba držati podalje od kamina.

Dekoracija kamina

Izbjegavajte postavaljanje bilo kakvih ukrasa na ili u blizini kamina. Iskre i velika toplina može dovesti do zapaljenja i požara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)